Wednesday, 3 October 2012

givers gain

nak sambung lagi happy dari entry yg lepas..lama dah entri ni dok dalam draft ni..

happy sgt untuk Jay ..dia pun dah berjaya pregnant juga..naturally without med..just jaga makan semua..kenapa teruja sy sgt ehh..sbb sy pun mcm dia..non-obese PCOS..insyaAllah nak cuba apa yg J dah cuba..in term of eat healthy food & apply whatever tips yang dia share at her blog..kena tekat gak ni..

those who read her blog will notice so many tips & knowledge that she shared with us at her blog..how diligent and struggle the effort that she put in searching for the information to make sure she have better understanding on her body..and to know the effect from all the supplement & medicine that she consume..dan mcm2 lagi laa info yg dia share..sgt rajin ok..

so, my conclusion is..sharing is caring dan inilah erti pada memberi..u get what u give..
as givers, she gain and deserve to this miracle news ;)

Monday, 17 September 2012

happy for them..

Alhamdulillah..happy to hear a good news from nia and reen..masa diorg to get their own baby dah tiba..so sgt teruja dengar berita diaorg..waiting for our turns pulak..sooo happy for them..

finally Allah answer their prayers..they deserve to get this miracle new afters many many EFFORT they made..mcm  reen punya tagline in her blog.. "A Battle Against Infertility" ..usaha & terus usaha sampai berjaya..all the efforts is now worth it...Allah pun menilai seseorang berdasarkan USAHA dia..nia berjaya to get pregnant secara natural after many years of treatment & supplements...& reen via  frozen embryo transfer (FET) after failures in 4th cycle of IVF..reen sgt kuat & tabah !! and both of them also having pcos like me..so sy makin bersemangatlah nak teruskan ttc ni..i believed that pcos people aslo can have our own baby..chaiyok!!

i should learn from them not to give up..my effort sooooo little..and i should put more effort & struggle much more to fight against infertility..dengan izin Allah..that good news also will be mine ;)..insyaAllah

Saturday, 23 June 2012

babysit cik aisyah

Assalamualaikum..


errmm lama tak menulis kat sini..mcm tak tahu nak tulis ape laa..nak cerita pasal treatment, lama dah tak pi jumpa Doctor, nak cerita pasal supplement tambahan pun, on off je makan..kurang disiplin sket laa..haaa cuma nak take note kat sini, cik P sekali lagi datang naturally..alhamdulillah laa..even sket2 jer..CD 1 on 12/6 hari tu..so hari ni CD12 laa..alhamdulillah laa..maybe sikit sebanyak kesan positive dari minum madu & pati delima gulsan kot (even tak consistent sgt)..huhu..


back to topic, hari ni almost sepanjang hari dok babysit anak buah yang berusia 8 bulan..cik Aisyah..pitty little Aisyah, Ummi dia masuk wad kena virus kencing tikus..so abi dia pun tak sihat..demam..plus kena selalu pi hospital...so doakan laa both adik & adik ipar saya pulih sepenuhnya..kita tgk anak dia pun sedih..mak ayah tak sihat..


faham-faham laa kan..kita ni takde anak..kena jaga baby plak..dah laa tengah active cik aisyah ni..mcm kekok jer..tapi dalam hati teruja gak sebenarnya...konon-konon berlatih untuk jaga anak sendiri nanti..heheh..berangan je..so dari pagi dok busy nak masakkan lauk mak (mak stroke dah setahun lebih..doakan mak sy sembuh eh)..plus nak kena tengok2 kan cik Aisyah lagi..agak kalut gak..nasib laa mr hubby ada..dia byk tolong both masak & jaga baby..gilir2 gitukan..i'm sure insyaAllah kalau ada rezeki ada anak sendiri, my hubby will become bapa mithali laa..ya Allah syukur ada husb yg sangat membantu & memahami. .lepas masak2, bagi si kenit tu makan nasi lenyek dengan sup plus ayam & kentang..alhamdulilah laa dia makan byk..


tapi part yang paling challenges bila cik Aisyah nak tido..adoi aii...dia nak minum susu laa kan..dah laa dia still fully breastfeed..stock susu plak takde..adoi ponin den..bagi air kosong pun minum sket je..pastu nangis..then bagi buah kurma..senyap sekejab ..sbb Aisyah suka makan kurma..pastu bila haus nangis balik..mati kutu tak tau nak bagi minum apa dah..end up buat jus kurma..terkumat2 dia minum..pun tak nak tido gak..rasanya dia haus plus panas..so ajak husb keluar jalan2 naik kereta..bawa si kenit tu..dengan harapan dia tido dalam kereta..soo true...tak sampai 5 minit dalam kereta dia tidur dengan lena nyaa..so kami pun terus round almost sejam gak laa..then balik rumah..yey! dia berjaya tido..alhamdulillah..


haa ni la dia cik Aisyah yang comel tu.. geram tgk dia tau..mulut tak berenti bebel..tp bahasa dia laa kan...  baju dia yang comel gak kan..di jahit oleh auntie dia yang comel laa jugak ..hehe..perasan sudah di situ..syok anak buah ramai gergirl ni..bole jahit macam-macam tau..kalau rajin laa kan....nnti bole jahit utk anak sendiri plak yer..




ok laa..satu pengalaman baru hari ni...insyaAllah practise for future laa kan ('',)

Thursday, 26 April 2012

cycle 3 & jeles

Alhamdulillah..

unexpected..cik P datang pada CD36 on 2nd cycle...natural flow without any medicine..mcm pelik je tiba2..takde tanda2 nak period pun....kira ok laa..syukur sgt even x berjaya lagi..lagi pun masa cycle yang lepas, tak bersungguh sgt ttc..tak pergi pun jumpa Dr..incik husb kata suh cuba naturally..maybe dia pun penat kot nak pi KL..dgn duit minyak lagi..tol lagi..dan yg penting duit utk treatment..dia selalu ckp kesian kat wife dia ni..asyik dok makan ubat itu ini..then ada plak kena side effect dgn ubat laaa..kita plak kesian kat dia..

InsyaAllah akan terus berusaha dan berusaha...chiyok!!!

nota kaki or nota hati??
# Baru dapat tahu makcik sebelah suami getting pregnant anak ke 3...aduhh..jeles

# My biras pun pregnant anak ke 5...aduhhh jeles lagi..now anak dia yg ke 4 di jaga oleh ibunya di Terengganu where diorg dok rompin bersama 3 anak yg lain..dalam hati ckp, kenapa laa diaorg tak bagi aku je jaga..kalau yg ke 5 ni pun dia nak hantar terengganu, nnti nak cuba tanya dia laa boleh tak bagi kita yg jaga.. btw this year diaorg will celebrate 5 yrs aniv with 5 kids... mudahkan rezeki dia ..ermm..kita gak yg susah..susah hati..mcm mana laa nak balik kg PIL, nak jumpe dia or sedara mara..dlm hati dok berkata , dia dah 5, ko ape ada...aduh..buang jauh² semua negative thought tu... ohh luckly, alhamdulillah tu semua dalam hati saja, syukur gak byk sbb so far makcik² pun takde yg tanya mcm² sangat a.k.a kepochi..they all semua nampak very supportive..alhamdulillah..tp dalam hati diorg tak tahu laa kan..harap diaorg doa yg terbaik untuk kita kan..

# My abang's wife, kakak ipar laa kan..also pregnant for 2nd baby..aduhh..jeles lagi dan lagi..

# and last but not least..my only lovely sister will get a baby next month insyaAllah..(tolong doakan adik saya yer..dia ada sakit tulang belakang, and can't imagine how she carried a baby in her tummy with the back pain..tolong doakan moga Allah mudahkan dia bersalin nanti)

see guys..most of my closed famili semua dah pregnant balik..

mana tak nya..for the past 7 years..masa baru kawin, anak² buah sebelah suami ada 2 orang je..and now dah 14 orang..dah laa kitaorang anak yg kedua berkahwin..the years after baru abang, kakak n adik dia kawin..incik husb langkah bendul kakak & abang dia..dan sekarang dari 6 adik beradik..hanya tinggal sorang je belum kahwin...thats why my PIL bole dapat 14 cucu..

on my side plakk..daripada mak takde cucu, now dah masuk 4..ohh i'm the first getting married in my family..follow by my 2 bro & sista..tinggal 2 org je lg yg masih study..alhamdulillah laaa..

can u imagine my situations?..ermm..I donno how i feel & how i face those situations last time when all my close famili informed their good news..jeles memang jeles..tapi alhamdulillah dah biasa+dah boleh terima berita² ni dengan gembira dan seadanya..(tapi dlm hati tiada siapa yang tahu..korang sure faham kan...huhuhu :(( )

OK..Lets pray hard for us, all TTCian and pray the good things for everyone beside us too..try to be happy always ('',)

Wednesday, 21 March 2012

cycle ke 2

semalam..after balik dari kelas rasa sakit pinggang sangat..as expected..cik P is coming ofter taking norculat for 5 days..now thinking nak call Dr to set for appointment ke tak for this cycle? ni cycle ke 2 tahun ni..sbb bulan Feb cik P tak dtg..harap cycle kali ni ada positive result laa..hajat di hati nak buat IUI..but scared..sbb Dr pernah kata my pcos still there even after buat laps tahun 2010 dulu..so she worry if bila bagi ubat gonald + pregyl during iui nanti..the ovum will over stimulate & takut risiko utk kena OHSS balik..so kena monitor closely..

apa pun..will see laa..malas nak fikir mcm2..asyik dok takut je kan..huhu..not good laa..
for this time being, cuba nak consistentkan minum madu+susu HiGoat+kurma setiap pagi..dan nak minum pati delima gulsan..tapi tak tau mcm mana..nak hirup sesudu ker or nak bancuh dgn air..& bila nak minum..any advise?

Thursday, 8 March 2012

cik P malu lagi...

Assalamualaikum..

For the past 2 week dgn sabarnya menunggu cik P datang..tapi tak nak dtg gak..aduh. fenin..kalau tak datang, mcm mana nk proceed treatment..kononnya nak tunggu naturally laa..tp nothing..so hari ni CD60.. cik P not coming gak dan double line pun tak muncul lagi..insyaAllah next cycle kot..hehe..

so sekali lagi perlukan pertolongan norkulat utk panggil cik P..tak sanggup nk tunggu lama..bila laa bole normal ni..awat cik P malu sungguh nak singgah ni ? 

kwn2 ttc ada tak tips tips to get period normally...tanpa amik apa2 ubat..penin dok mkn ubat ni..kot ada yg pernah cuba any supplement ker or cara traditional ker..yg jamu mak dara tu ok ker ?

Sunday, 4 March 2012

Doctor

 Salam semua..

lama tak menulis kat blog ni..buka blog hari2..tulis nya tidak..takde cerita menarik laa ni..dah lama nya tak jumpa Dr..dah sebulan..tu yg takde cerita sgt..btw dok baca-baca blog Dr Adila jumpa this sentence wrote by her..honestly wrote by a Doctor..
" That's the hard part in some Drs, admitting their limitations. Drs should KNOW WHEN TO REFER to other colleagues (for the benefit of our patients, please) or WHEN TO CALL FOR ASSISTANCE and not just 'borong' semua kes and get suboptimal results. It doesn't mean that we are incapable or incompetent. The best chance/result is always during/from the first surgery, subsequent surgeries would always be more challenging/difficult. Also, we must always remember and have FAITH in Him.
tu laa yg dok fikir2..Doctor is just a medium utk kita berusaha..yg lainnya ditentukan oleh ALLAH..have FAITH in Him


Tuesday, 31 January 2012

Sunday, 29 January 2012

no doubt

even baru 2 orang yg comment kat blog ni..but i feel like "Alhamdulillah..thanks Allah..there still have a people who understand my situations" ..it hard for me to explains to others (who didn't in the same boat)..even our close families or close friends pun susah nak faham...mcm mana nak faham..diorg tak mengalami & term2 kita ckp pun diaorang tak faham..so cannot blame diorang laa kan..at least diorag concern dgn kita..suh je laa diorg doakan kita..

now i realize the important of having support group from ttc peoples..they understand us well (hopefully)..and they give us courage..they share knowledge & experiences..know when we are happy..(cth mcm bila nampak egg white sure happy kan ;).paham2 je laa kan..in case sape2 ada PCOS like mine, bila AF dtg pun happy kan...walaupun sebenarnya agak sedih sbb tak berjaya lagi..tp masa2 ni laa akan ada ttc friends yg support kan..syukur sgt dapat kenal dgn diorg.sbb mereka2 ni laa yg faham kita..seriously rasa nk nangis baca comment/support dari yannie bunny and sweet tooth..u guys give me hope & make me smile semula ;)..

so buat setakat ni, i have no doubt to have this ttc blog and will continue to write here insyaAllah..actually mula2 feel like mcm "aku ni cerita mcm2 personal information on my ttc problems to public takpe ker"..rasa mcm tak ok jer cerita ni semua..but then fikir balik..i do this for my personal record..this is so-called my ttc diary..nnti bole trace balik ape treatment dh buat.kalau dah tua bole tunjukkan kat anak2 usaha nak dapatkan mereka kan..dan maybe the infomation in this blog bole benefit to others as well..

if anyone feel uneasy or offended with my writing, am really sorry. maybe this blog is not suit for your reading..i do hope your prayers for successful of my ttc journey..

thanks for everything readers..




Friday, 27 January 2012

agak sedih :(

As Salam,

Appointment semalam dengan Dr agak sedih laa..result yg di harapkan tak berapa ok..level estradiol sgt rendah..sedih sgt..hanya 104ml je..Dr nak lebih 1000ml..kan jauh tu..makin penin dgn badan sendiri..apa sebenarnya yg berlaku eh...Allah jer yg mengetahui kan..mungkin ni ujian utk aku agar spend masa dgn Dia lagi byk kan..maaf ya Allah..aku redha segalanya..

masa cuti CNY hari tu on CD14-CD17 (22-25/1/12) aku bleeding..consider as 'ovulation bleeding'..nak kata period tapi terlalu awal laa plak..sbb baru CD14..ingat spotting sikit jer..tapi takde la sikit sgt..sbb masa tu tgh masa ovulation..dalam hati fikir, nak melekat kot...tgh process implantation kot..penuh pengharapan..mdh pun bg positive hope..dia siap search lagi..igt kan sehari dua je bleeding..tgk2 sampai 4 hari..so confirm ni bukan ovulation bleeding..sbb kalau ovulation bleeding dia cuma 1-2 hari je dan hanya spotting je..soooo dah risau..ni darah ape plak..period ker bukan..nak solat ker tak? haiii confuse confuse..so amek jalan selamat, solat je..maybe istihadah rasanya..darah penyakit..

bila jumpa Dr, scan ovari, tgk perkembangan ovum lagi..last appointment size 14-15mm, so Dr expect the size will growth laa dan akan matured ker..tp sangat sedih follicle2 yg byk2 tu diharapkan membesar, tapi semua dah mengecil..saiz paling besar pun cuma 9mm..kan pelik..dan uterus pun menipis..maybe tu sbb bleeding kot..Dr kata kemungkinan cycle kali ni tak berjaya..:((..something wrong with my body/hormon...so kena amik darah lagi..Dr nak study dulu my case..agak lain macam..

lagi satu Dr kata ovum/follicle2 yg byk2 tu kebanyakannya hanya kantung kosong yg lama ada dlm ovari dan telah diransang oleh Gonal-F utk membesar..bila dah stop suntikan Gonal tu, ovum tu pun mengecut semula..kalau ovum baru, dia akan terus membesar sendiri setelah diransang oleh gonal dan akan mengeluarkan hormon estradiol...agaknya tu sbb level estradiol rendah kan.

then tanya Dr, dlm ovary saya ni hanya ada ovum2 lama yg tak matured2 ker? period kali ni ada produce fresh ovum tak?...she soooo positive..dia kata jgn fikir bukan2..insyaAllah dlm byk2 follicle ni mesti ada yg fresh & ovum baik..doa byk2 yer..jgn byk fikir, biar saya je yg fikir case awk ni...oohh Dr, i think to much!..

Ya Allah, besar harapanku agak Dikau kurniakan aku kesihatan yg baik..hormon yg stable..ovari yg baik untuk menempatkan ovum yg baik..ovumku yg fresh, matang & sempurna untuk disenyawanya dengan benih suamiku..Dikaulah yg menjadikan semuanya Ya Allah..Anugerahkan aku zuriat ya Allah..Engkau maha berkuasa atas segala sesuatu..Ameen

so, consider this cycle is unsuccessful..will continue next cycle in Feb..


my remark:
26/1/2012 (Khamis):  4rd appointment on CD18
Cost incurred:
Blood test & investigation = RM 130
TVS  & Consultation Dr =RM160
TOTAL =RM290

Thursday, 19 January 2012

hormon estradiol

As salam..

term baru lagi ;)..setiap kali jumpa Dr akan dapat satu ilmu baru..alhamdulillah..suka sgt Dr..very informative..she will explain for almost everything..because she want me n mdh to understand and know what happen to my body..tp kadang2 tu tak paham gak..faham2 laa term2 yg dia guna kita tak pernah dengar kan..so kita kena tanya laa..

hari ni jumpa Dr..all the way dari Melaka ke KL pukul 5 pagi..solat subuh kat Seremban..masuk KL dlm 6.45pagi..huh dah jam..kagum dgn org KL ni..awal betul keluar pergi kerja..kalau aku sure tak sanggup..skrg ni pun pergi ofis ikut masa class..kalau kelas start kol 9 pagi..maka kol 8.50 baru gerak keluar dari rumah..syukur sgt tak face jam jam ni..balik pada cerita tadi, bila sampai KL awal, maksudnya sampai clinic Dr awal laa..maka tercapai hasrat nak jadi org pertama lagi..alhamdulillah..

so hari ni Dr nak monitor lagi perkembangan ovum..mcm biasa bykkkk sgt ovum..yg paling besar hari ni saiz 14mm-15mm..lining of the uterus pun cantik..tebal 9mm..Dr cakap bila uterus agak tebal, elok untuk embrio melekat nanti (mean ready for implantation)..tp Dr risau tgk byk sgt..walaupun saiz telur ok..uterus ok..tp kalau byk sgt merbahaya..Dr pelik kalau dah buat laps dulu, supposely telur tak byk mcm ni..lagi satu kali ni Dr tak nak bagi injection Ovidrel (utk pecahkan telur yg dh matang), sbb kalau telur yg matang byk sgt, lagi high risk nak kena OHSS..so kitorg duduk discuss dgn Dr mcm mana..dia suh try dulu secara natural..dia kata kalau tak ok, maybe kena buat laps & monitor Gonal F dgn dose lagi rendah (37.5 iu)..

sekali lagi dia suh amik darah..kali ni utk test 'homon estradiol'..dlm otak dok fikir ape plak ni..lagi lama buat treatment lagi expert agaknya pasal fertility ni ek..masa Dr ckp pasal estradiol ni tak berapa nak faham, sampai je Melaka (kami sampai melaka pukul 12.45 hari yg sama..mcm dekat je kan MLK-KL)..terus search apa tu estradiol, utk apa? end up jumpa ni sket2..kalau nk baca detail dekat sini yer..sangat bagus tau..
Estradiol levels also give important information on the functioning of the ovaries. This can help doctors evaluate menstrual problems, including abnormal bleeding or missing periods. The test may also be used in boys or girls to check for damage or disease of the testes, ovaries, or adrenal glands.
Blood estradiol is also used in combination with ultrasound scans. Taken together they help indicate how (and if) the ovaries are responding to stimulation. Is there a response? Is it adequate? Is it excessive? To tell us this, the blood level has to be viewed in relation to the stage of pregnancy and the day in the cycle in which the level is being taken.
For example, a level of 1500 pg/ml on day eleven might be considered acceptable in a stimulated cycle, as reflecting the presence of a reasonable number of mature follicles. However, if this level were present on day eight, it would be considered unacceptably high. It would almost certainly reflect the presence of an excess of follicles. At this stage (day eight) they would still be Immature ones. Their quantity, however, would suggest that continued stimulation would carry an unacceptable risk of developing OHSS-- ovarian hyperstimulation syndrome. 
maybe because of my experienced on OHSS, Dr suh check estradiol level kot..takut it will happen again & Dr mmg ckp pun, possibilities nak kena OHSS mmg ada kalau silap sikit..Ya Allah takutnyaa..oh btw hari ni dah CD11..hopefully result test ni at acceptable level laa..Dr nak tengok level hormon estradiol bawah or atas 1000ml..Ya Allah harap2 semua ok..takut nya nak hadapi mcm mcm lagi..

errmm..kali ni Dr advise pasal pemakanan & jaga kesihatan badan..dulu diri ni selalu perasan sihat jer..rupanya mcm2 yg tak kena kat badan ni..so apa yg kena mkn/minum & buat:
  • minum 2 little air setiap hari
  • makan 2 biji putih telur setiap pagi (tak kira nak goreng ke..rebus ker..separuh masak ker..tak kisah)..
  • timbang berat badan setiap hari
  • ukur lilit perut setiap hari..kat tempat yg sama (ni utk monitor for OHSS..sbb kalau perut bloated tu salah satu tanda laa)
  • jaga badan/jalan elok2/perlahan2..(no lompat2/no lari2 or jogging/no sport/jgn angkat berat)..Dr suruh assume masa ovulution period ni, badan kita bawa 2 buah apple/limau yg fragile (ovari la ni)..ovari akan membesar bila telur yg byk2 tu diransang & mengembang..kalau aktif sgt takut ovari akan terpintal..tau je laa ovari kan hanya di pegang oleh tiup fallopio yg halus tu..

Ok tu dulu utk kali ni yer..

my remark:
19/1/2012 (Khamis):  3rd appointment on CD11
Cost incurred:
Blood test & investigation = RM 63.10
TVS  & Consultation Dr =RM160
TOTAL =RM223.10

Ya Allah besar harapanku agar semua berjalan lancar..tolonglah hambamu Ya Allah..

Tuesday, 17 January 2012

Polyps

Salam,

Semalam (16/1/12) jumpa Dr on D8. to monitor perkembangan ovum..membesar ke tak..alhamdulillah both ovari ada telur yg agak byk..dlm 8 mcm tu yg besar..yg kecil2 pun byk..tapi Dr kata tak pasti sama ada tu telur baru ataupun kantung  kosong/kantung telur2 lama yg tak membesar..ermm..ovari kanan ada dlm 4 telur yg saiz dia 11mm up to 13mm..kiri ada juga 2/3 telur yg saiz 10-12mm..Dr kata kira cepat juga laa telur tu membesar..cuma worry sket sbb bykkk sgt..ada possibilities utk multiple pregnancies kalau berjaya..dan juga ada risiko utk dpt OHSS balik..ohhh mcm mcm..tgk laa mcm mana..kali ni Dr suruh cuba secara natural dulu..mana tau rezeki kan..doakan eh..

then Dr explain pasal result darah hari tu..salur darah kecil..darah kurang..so Dr bagi ubat tambah darah..nama dia IBERET FOLIC..sebiji sehari..ok laa tu..

ttg hormon plak..hormon LH (Lutenizing Hormone) & FSH (Follicle Stimulating Hormone) plak tak balance..FSH lagi rendah dari LH..so Dr kata it sign that my PCOS is still ada lagi..kalau org normal, LH & FSH tu balance je or FSH lagi tinggi dr LH..dlm kepala ni dok fikir mcm mana laa nak increasekan level hormon FSH ni..ni kena study ni..

ttg lung & liver plak..Dr kata kesan dari OHSS dulu tu dah OK..takde effect pada lung or liver..albumin (salah satu protein) level pun ok..alhamdulillah laa..

haaa back to main title..'Polyps'..ni first time dengar term ni..Dr kata dekat dinding rahim/uterus sy ada byk small polyps..tp saiz kecil2 laa..setakat ni Dr kata tak merbahaya laa..kalau yg besar tu bahaya..cuma dia risau polyps ni akan ganggu embrio utk menempel di dinding rahim..kira mcm polyps ni dah ambil tempat embiro kat dinding rahim laa..dan akan menyebabkan keguguran..Dr kata kalau nak selamat, nnti polyps ni bole di 'kikis'/laser dari bawah jer..mcm mana laa plak tu kan..

overall, kali ni punya appoitment dgn Dr, dapat belajar satu term baru 'Polyps'..harap2 polyps ni tak memberi mudharat pada usaha utk mendapatkan zuriat ni..Ameen..

my remark:
16/1/2012 (Isnin):  2nd appointment
Cost incurred:
IBERET FOLIC      = RM 29
TVS  & Consultation Dr =RM164++
TOTAL =RM193++

Rabbi yassir wa laa tu'assir Ya Allah...

Friday, 13 January 2012

shock news on CD3

mula bercerita.. ;)
Setelah lebih 6 bulan AF tiada khabar berita, terpaksa laa pergi jumpa Dr untuk ambil ubat turun darah. Itu pun lepas baca blog Dr Adilah..dia kata jgn tunggu sampai setahun utk tggu AF dtg..

Selalunya ambil norculut utk turun darah, tp kali ni tak tau nama ubat hormon tu..that my mistake tak tanya..takpe laa..dlm hati doa byk2 cepatlaa AF ni dtg..baru laa bole continue TTC journey balik..after rest for one year..2011 tahun utk berehat dari segala treatment after minor operation & laproscopy in Feb 2010 (warded for 4 days), trying to conceive thru IUI on June 2010..dan kena moderate OHSS on July 2010 (warded for 11 days)..Hanya Allah jer tahu perasaan masa tu..ingat dah takde kat dunia ni lagi..Alhamdulillah Allah masih sayang..ok ok back to CD on this months

CD1: 09.1.12 - AF dtg..suka sgt..
CD2: 10.1.12 - call Dr to set appointment (tukar Dr baru yer from the same hospital)

maka bermulalahTTC journey in 2012..

CD3: 11.1.12 - Jumpa Dr..Dr read semula segala history..& Dr query few things about the result of minor operation & laproscopy in Feb 2010 & why OHSS happen to me..Dr informed me SHOCK news!!!
  • 1st news : my previous Dr telah ambil/potong part of my left ovary..WITHOUT my notice..Dr pun terperanjat mcm mana aku tak tahu..bak kata Dr, macam belah durian gitu..can u imagine..aku hanya boleh menangis bila Dr inform pasal tu..oh aku tak kuat utk tidak menangis dengar berita mcm tu..dalam otak ni ligat berfikir bole ke pregnant ni..Ya Allah tolong laa permudahkan segalanyaa..
  •  2nd news: Dr tanya berapa batang pen Gonal F was given to me before i go for IUI on June 2010? i said 5 batang..sekarang Dr pula terperanjat!! dia kata biar betul..cuba awak ingat betul2..betul ke 5 batang pen? itu dah dose yg sangat tinggi..buat apa nak tipu kan kalau itula yg kita dapat..ermmm Dr pula yg speechless..Dr kata org PCOS kurus mcm aku akan mudah terdedah kepada OHSS jika diberi dose yg tinggi dan perlu dimonitor dengan teliti..maybe that is the reason kenapa aku kena OHSS..moderate OHSS plak tu..lucky me it is not severe OHSS..kalau tak takde laa aku kat dunia fana ni lagi...Ya Allah perliharalah aku dalam usahaku mendapatkan zuriat ya Allah..
semua cerita yg berlaku pada aku on 2010 diceritakan kepada Dr..dan Dr mcm tak terkata apa2..Dr hanya mampu ckp jangan sedih lagi yer..kita usaha lagi..InsyaAllah peluang masih ada lagi..

to cut the story..MDH ask the Dr to start new chapter for 2012...the past is past..we will start treatment again..with new hope..but i'm sure this time aku lagi takut & lebih berhati2 on whatever medicine given to me..insyaAllah akan dapatkan sebanyak maklumat yg mungkin dlm process TTC ni..dulu tak sabar kot..huhu..

ok utk this cycle of treatment, Dr suruh amik darah..sejuk tangan aku takut..dah lama tak kena cucuk2 ni kan..darah ni utk test 3 items..
1-full blood clot (FBC)
2-test hormon level
3-test lung & liver ( nak tau kesan dari OHSS)


dan Dr proceed with Gonal F with lower dose (75iu per day for 5 days) to stimulate the ovum
D3 : 11.1.12 (75 iu)--> masa ni takut nak cucuk..MDH pun sama..so meleleh air mata nak cucuk..takut :((
D4 : 12.1.12 (75 iu)
D5 : 13.1.12 (75 iu)
D6 : 14.1.12 (75 iu)
D7 : 15.1.12 (75 iu)
D8 : 16.1.12---> jumpa Dr balik utk tengok progress ovum & check result darah..

nanti kita sambung cerita ok..

my remark:
11/1/2012 (Rabu): 1st appointment
cost incurred:
Gonal F  = RM 614
Blood Test,TVS  & Consultation Dr = 528
TOTAL =RM1,142

byk kan kena..takpe laa selagi mampu, kita usaha kan..kalau tak mampu..lagi kena double usaha kan..kena rajin solat Dhuha & sedekah byk2 kan..peringatan untuk diri sendiri..


P/S: utk kwn TTC..make sure korang tau apa nama ubat yang korang amik tau & kesan2 terhadap body kita..esp for those yg ambil ubat kesuburan..risiko utk dpt OHSS tinggi (PCOS terutamanya yang kurus/bersaiz kecil) because severe OHSS can affect the kidneys, liver, lungs, heart etc and can cause death..moga Allah pelihara kita semua & makbulkan hajat kita yang satu ;)

Thursday, 12 January 2012

perjalanan diteruskan..

Assalamualaikum..

Alhamdulillah tercapai hasrat di hati nak buat blog tentang my ttc journey...perjalanan yang panjang i can say..dengan penuh ujian & kesabaran dalam menanti anugerah teristimewa dari Allah..pasti ada hikmah disebalik penantian ni..

blog ni bukan lah satu medan bermulanya perjuangan & pengorbanan untuk jadi ibu..tapi suatu perjuangan yang perlu diteruskan..yaa perlu diteruskan..blog ni akan menjadi tempat untuk mencatat segala perjalanan dan maklumat yg diperolehi ttg TTC ni..harap berguna utk diri sendiri & sesiapa yg membacanya..esp berguna kpd mereka2 yg mengalami dan faham ttg usaha TTC ni..biarlah blog ni menjadi saksi segalanya..jgn give up yer wahai diri..

Yakinlah wahai diri..sabarlah wahai hati..masa itu akan tiba...Anugerah Istimewa dari Ilahi..Permata hati yang dinanti..hadiah dari Allah buat sang suami..Yakin lah..Janji Allah itu pasti..

Anggaplah ini ujian Allah buat diri..untuk hamba2 yang disayangi..ujian kesabaran..ujian untuk mendekatkan lagi diri ini pada ilahi...sebagai jalan untuk hapuskan dosa & menyucikan diri..

Keep remind myself on this:
Bila Dia cepat makbulkan doamu, Dia menyayangimu,
Bila Dia lambat makbulkan doamu, Dia mengujimu,
Bila Dia tidak makbulkan doamu, Dia tahu ada sesuatu yang lebih baik untukmu.
Ya Allah..Dikaulah yang memiliki segalanya..Engkau jua lah yang memberi segalanya...Ampunilah dosa kami Ya Allah..kurniakanlah rahmatMu..kurniakanlah nikmatMu kepada kami..Kurniakanlah kami zuriat yang soleh & solehan Ya Allah..berilah kami peluang rasa nikmat bergelar sebagai seorang ibu Ya Allah.. Ameen..Ameen..Ameen..